top of page

Shiatsutherapie

Shiatsu is een lichaamstherapie. In Shiatsu richten we ons op Qi. Qi wordt ook wel ‘levensenergie’ genoemd en stroomt door onze meridianen. Wanneer deze Qi verstoort raakt of blokkeert door interne factoren (zoals emoties) of externe factoren (voeding of leefgewoontes) dan kunnen er klachten ontstaan. Mijn behandelingen zijn gericht op het opsporen van deze stagnaties en ruimte te maken zodat de Qi weer kan stromen.

Kom thuis in je lijf en laat je (aan)raken.

 

We beginnen met een oriënterend gesprek over je gezondheid, klachten en leefgewoontes. Waar de focus van de behandeling op ligt is afhankelijk van de klacht. Bij fysieke klachten en gezondheidsproblemen is dit meridiaanwerk en acupressuurpunten, eventueel gecombineerd met aanvullende technieken. Bij emotionele processen werken we met de 5 elementen. Bij elk element hoort een specifieke aanraking én een emotie. De aanraking werkt in op de emotie die bij het element hoort en helpt deze om te vormen tot een bijbehorende kwaliteit.

Mijn werkwijze zal qua aanpak en sfeer steeds aangepast worden aan dát wat voor jou nodig is en het beste werkt. Er is geen standaard behandeling, elke behandeling is uniek en op jou afgestemd. Jij voelt je gezien, gehoord en begrepen. Dat maakt jouw proces betekenisvol én effectief en zorgt ervoor dat je het beste kunt ontspannen. Een benadering met diepgang, een open houding, neutraal, nuchter, en met beide benen op de grond.

 

Jouw Qi gaat weer stromen en je gaat je fysiek fitter en geestelijk beter in je vel voelen. Emotionele blokkades komen los en stress vermindert.

Bij welke klachten?

Shiatsu werkt ontspannend als je even een moment van rust zoekt. Regelmatig een shiatsubehandeling is preventief en versterkt je basisconditie. Shiatsu is therapeutisch bij acute en chronische klachten, zowel emotioneel als lichamelijk.

​Psychische en emotionele klachten

  • Burn Out

  • Depressie

  • Spanningsklachten / Stress

Je voelt je somber, gespannen en zit niet lekker in je vel. Je bent moe en slaapt slecht. Je bent vaak verdrietig en bang. Je hebt weinig zin om dingen te ondernemen, moeite met onthouden en concentreren. Je dagelijks functioneren wordt er door beïnvloed; je zelfvertrouwen wordt aangetast, je bent snel prikkelbaar en kwetsbaar.

Het opbouwen van nieuwe reserves is een langzaam proces en vraagt om veel geduld. Shiatsutherapie kan je hierbij ondersteunen. We beginnen met korte behandelingen van 20 minuten op de massagestoel. De behandeling wordt door de kleding heen gegeven. Effectief, laagdrempelig en veilig.

Volg jij daarnaast een traject bij een psycholoog of maatschappelijk werker? Informeer dan naar het speciale ‘even uit je hoofd en in je lijf’- tarief. Ik ben een grote voorstander van deze samenwerking.

​Fysieke klachten

  • Nek-, rug- en schouderklachten
  • Hoofdpijn en migraine
  • Gewrichtspijn
  • Oor- en gehoorklachten
  • Ademhalingsklachten
  • Spijsverteringsklachten
  • Hooikoorts

Deze behandeling wordt door de kleding heen gegeven op een futon (japanse mat) of massagestoel.

 

Aanvullende technieken

Ter ondersteuning kunnen er aanvullende technieken zoals guasha, aromatherapie, cupping of moxa worden toegepast in een behandeling. Uiteraard gebeurt dit in overleg met jou.

 

 

De 5 elementen in een shiatsubehandeling.

Metaalaanraking

volgt de ademhaling en

zoekt de diepte op.

Brengt de aandacht naar binnen.

Verdriet -> loslaten

Long - Dikke Darm

Wateraanraking

geeft ondersteuning en vertelt

'je bent goed zoals je bent'.

Angst -> moed

Nier - Blaas

Houtaanraking

lost stagnaties op en

laat energie stromen.

Woede -> flexibiliteit

Lever - Galblaas

Aardeaanraking

brengt aandacht

in het lichaam.

Piekeren -> aanwezigheid

Maag - Milt

Vuuraanraking

is liefdevol en zacht

en spreekt het hart aan.

Schrik -> kwetsbaarheid

Hart - Dunne Darm

Pericard - Drievoudige verwarmer

Voel je in je element.

 

Burn out kan een ommekeer in je leven zijn. Eigenlijk hakt een burn out je leven in een ‘voor’ en ‘na’. Er zijn bepaalde delen van jezelf waar je voorgoed afscheid van hebt moeten nemen. Je bewustwordingsproces stopt niet zodra je lichamelijk hersteld bent. Eigenlijk begint het daar pas.

Een van de oorzaken van een burn out kan zijn dat je teveel dingen doet waar je geen energie van krijgt. Het is belangrijk om je te gaan verdiepen in waar jij juist wél energie van krijgt, waar jij gelukkig van wordt en het vinden van jouw eigenheid. Dat zal ervoor zorgen dat je beter in balans blijft.

Vind jouw innerlijke vuur, jouw passie.

Datgene wat JOU zo uniek maakt.

 

Ik ga graag met je op zoek naar de kern met de 5 elementen. Vanaf het punt waar jij nu bent. Op een manier die bij jou past, op jouw tempo.

'When you do things from your soul, you feel a river moving in you, a joy.'

 

 

bottom of page